Energie besparen in de keuken op 5 manieren!

Bron: De Morgen

Van eten krijg je energie, dat weet elke Belg. Maar helaas verspillen we fors wat energie in de keuken waar dat eten bereid wordt. En met alsmaar die opslag op de energiefactuur is het wellicht eens goed te zien waar er misschien iets bespaard kan worden. We leggen vijf apparaten in jouw keuken onder de loep.

Energie besparen in de keuken

Overweeg eens de volgende zaken in jouw keuken om een significant verschil op uw energiefactuur te bewerkstelligen:

 1. Jouw fornuis
  Om het eenvoudig te stellen: als je elektrisch kookt met een klassiek elektrisch fornuis toestel, dan verbruik je tot wel tweemaal zoveel energie als wanneer je op aardgas kookt. Staat het concept van aardgas jou niet aan, overweeg dan eens te koken met een inductiefornuis. Een inductiekookplaat kan tot veertig procent energiezuiniger verwarmen dan een gewoon elektrisch fornuis, door het razendsnelle opwarmen en omdat de warmte in de kookpot blijft. Aangezien een inductietoestel direct na het uitschakelen afgekoeld is, is deze bovendien veel veiliger dan een elektrisch fornuis, waar het warmte-element nog een tijd van blijft nagloeien.
 2. Jouw (microgolf)oven
  Hier geldt bijna hetzelfde als bij jouw fornuis. Een oven op aardgas verbruikt de minste hoeveelheid energie. Als je dus grotere maaltijden, meerdere broodjes, of andere grote hoeveelheden voedsel moet bakken in een oven, gebruik dan best de klassieke oven op gas. Bij kleinere porties kies je beter voor de microgolfoven, om de snelheid en omdat deze half zo zuinig verwarmt als een elektrische oven.
 3. De kookpotten en pannen
  Natuurlijk bemoeien we ons niet met jouw favoriete kookmethodes, maar als het gaat puur om de energie, kies je best voor kookpotten die een vlakke, stevige en dikke bodem hebben, want die geleiden beter de warmte. Nog beter is een snelkookpan, die veel minder warmte verloren laat gaan. Deze bespaart tot 70% energie bij het koken en de vitamientjes en volle smaak blijven beter behouden (maar nogmaals, daar bemoeien we ons uiteraard niet mee). Gebruik je wel eens een wokpan? Bravo, want dat is ook energievriendelijker dan klassiek in de pan koken. Wel is aan te raden eerst de wok goed heet te maken, en maar kort je voedsel te bereiden. Zorg ook altijd dat je pot exact op de kookplaat past, en plaats altijd het deksel. Zonder deksel kun je makkelijk drie keer zoveel energie nodig hebben voor hetzelfde resultaat!
 4. Jouw koelkast en vrieskast
  Ze houden weliswaar jouw eten vers, maar de koelkast en vriezer samen verbruiken tot wel 20% van jouw totale energiefactuur. Daarom heb je ongetwijfeld apparaten met een energiezuinig label in huis, maar raadzaam is hierbij ook de deuren goed gesloten te houden. Als jij voor de koelkast langdurig staat te twijfelen, moet deze met enorme hoeveelheid energie de temperatuur daarna binnen zien te herstellen. Neem maar eens de proef op de som met een elektrische thermometer: plaats deze in de koelkast, sluit de deur enkele minuten, en houd deze daarna open terwijl je naar de temperatuur kijkt. Je zult verschieten! Daarom juist is het van enorm belang dat de deurrubbers van de koelkast en diepvries in orde zijn. Houd vooral ook jouw vrieskast zo ijsvrij mogelijk: ijslagen zorgen voor enorme hoeveelheden energieverlies, dus ontdooi deze met regelmaat!
 5. Jouw vaatwasser
  De vaatwasser is typisch zo'n apparaat waaraan niemand denkt bij energie besparen. Het ding kan immers in feite toch enkel maar aan en uit, en de vaat moet toch gedaan worden, nietwaar? Maar de vaatwasser moet wel passen bij jouw gezinssituatie. Een volledig gezin zal meer baat hebben bij een grote vaatwasser, waarbij een eenspersoonshuishouden deze zelden meer dan halfvol aan zal zetten, of lang de vieze vaat erin moet laten staan (dit geeft stinkende geuren). Als het nachttarief ingaat, zet dan pas jouw vaatwasser aan, dit zal al veel schelen op de energiefactuur. Gebruik altijd de eco-knop of het spaarprogramma, die zit er niet voor niets op! Maak ook het apparaat regelmatig schoon om de optimale prestaties te verzekeren. Dit geldt trouwens voor alle apparaten in jouw huishouden: regelmatig grondig onderhoud scheelt levensduur en prestatievermogen - en dus energieverbruik!

We hopen dat je deze tips als nuttig ervaren hebt. Heb je zelf nog handige tips? Reageer gerust onder dit artikel!