Inbrekers binnen via jouw slimme koelkast

Bron: Nieuwsblad

Elke dag worden in België zo'n 200 inbraken gepleegd, en de laatste tijd duikt daar een nieuwe risicofactor bij op: jouw huishoudelijke apparaten. Althans, als deze verbonden zijn met het zogenaamde Internet of Things (IoT). Daarvoor waarschuwt de Belgische Politie.

Technologie: een zegen én een vloek

Ivo Schoeters, diefstalpreventieadviseur van politiezone Rupel, waarschuwt voor de risico's van dergelijke slimme apparaten. "Via zo’n slimme koelkast kunnen ze je huis hacken en je elektrische poort openen." Hij is niet alleen diefstalpreventieadviseur bij de politiezone Rupel (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle), maar is ook docent bij het opleidingscentrum voor veiligheidstraining Campus Vesta. Vanuit deze capaciteit waarschuwt hij consumenten voor de veiligheidsrisico's die zich nu nog presenteren bij het Internet of Things. Want deze technologie is duidelijk zowel een zegen als een vloek.

Omdat de kleine computers die het mogelijk maken met uw smartphone een apparaat van afstand te bedienen (zodat je bijvoorbeeld kunt zien wat er voorradig is in jouw koelkast op het moment dat je je in de supermarkt bevindt) vaak onafdoende beveiligd zijn, kunnen dieven proberen in te loggen op jouw gehele netwerk. En dat is eenvoudiger dan je wellicht denkt. "Heel wat Belgen vergeten immers een nieuwe gebruikersnaam en paswoord in te stellen na aankoop van het toestel. Bijgevolg kan iedereen inloggen via de gegevens die standaard in de handleidingen van de apparaten staan."

Miele professionele vaatwasser hacken

Zo was de afgelopen dagen het kwaliteitsbedrijf Miele negatief in het nieuws omdat gebleken was dat een model industriële vaatwasser uitgerust was met een volledige webserver die relatief slecht beveiligd was en toegang gaf tot het netwerk waar deze op was aangesloten.

Dan vormt een dergelijk 'slim apparaat' soms de zwakste schakel in een overigens goed beveiligd netwerk, waar hackers en andere kwaadwillenden dankbaar gebruik van maken. Denk hierbij niet enkel aan het openen van jouw poort als deze op hetzelfde netwerk is aangesloten, maar bijvoorbeeld ook aan diefstal van persoonlijke gegevens voor chantage-doeleinden.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn meerdere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te zorgen dat dit jou niet overkomt.

  • Wijzig onmiddellijk de gebruikersnaam van jouw slimme toestel na aankoop.
  • Kies een ingewikkeld wachtwoord dat je evenwel zelf wel kunt onthouden. Schoeters adviseert: "Een goed lang paswoord, van minimum 13 karakters. Vermijd wel lange woorden die in het woordenboek staan. Dieven beschikken tegenwoordig over software die zomaar even twee miljard wachtwoorden per seconde kan raden. Die software werkt voor een stukje op basis van woordenboeken. Het is daarom aangeraden om eerder een wachtzin te kiezen. Ik zeg maar iets: ‘Ikwerkbijdebrandweer’. Belangrijk is wel dat de zin niet écht verwijst naar je privé- of professionele leven. Als je echt bij de brandweer werkt, is die wachtzin dus géén goed idee."
  • Beveilig jouw netwerk met een goede firewall.
  • Houd al je software up-to-date. Hackers maken graag gebruik van gevonden beveiligingslekken in jouw verouderde softwareversie.
  • En vooral: is het niet nodig dat een apparaat op internet wordt aangesloten, doe dit dan ook niet. Schoeters benadrukt nog dat hij niets tegen nieuwe technologieën heeft. "Zelfs integendeel, al ben ik wel van oordeel dat nog te weinig mensen goed voorbereid zijn op de mogelijke gevaren die de nieuwe technologie met zich meebrengt."