Whirlpool Vessi voor de thuisbrouwer

Bron: Indiegogo

Drinken we binnenkort wellicht een Whirlpool pintje? Als het aan de Amerikaanse fabrikant ligt, wellicht wel. Afgelopen jaar rondde het bedrijf een succesvolle crowdfunding-campagne op de bekende website Indiegogo af met 220% van het benodigde bedrag. Het doel: de productie starten van een fermenteermachine, specifiek ontwikkeld voor de thuisbrouwer.

Whirlpool introduceert de Vessi™ Fermentor

Het initiatief voor de Vessi™ Fermentor komt van enkele Whirlpool medewerkers af, die in hun eigen tijd enthousiaste hobbybrouwers op semiprofessioneel niveau zijn. Het bedrijf houdt geregeld wedstrijden voor medewerkers om met nieuwe concepten te komen, en eind 2015 werd dit idee geselecteerd voor de ontwikkeling van een prototype. Het sloeg toen al vlot aan, want nog hetzelfde jaar verscheepten de eerste 200 units. Dus werd er bekeken hoe de productie grootschaliger aangepakt kon worden. En hoewel het voor een groot bedrijf als Whirlpool een ongewone stap is om aan crowdfunding te denken, leverde de campagne ruim 220% van het streefbedrag op ($269.105,-). En dus kan het bedrijf van start met het produceren van de fermenteermachines.

Géén bierbrouw-machine

De Vessi™ Fermentor, de naam zegt het al, is nadrukkelijk geen bierbrouw-apparaat maar een fermenteermachine en een dispenseerapparaat. Het neemt, met andere woorden, juist al het werk op zich dat ná het eigenlijke bierbrouwen komt kijken. Dit doet het zo efficiënt dat het opschept de brouwtijd te verkorten van vier weken naar 7 dagen, wat minstens impressionant te noemen is. Doordat alles geautomatiseerd is, vermindert het de benodigde expertise voor het brouwen van bier aanzienlijk. Omdat het hele proces onder constante druk plaatsvindt ontsnapt er geen koolstofgas, hitte- en koelsystemen begeleiden het proces intensief, en vrijwel alle gebruikelijke vervuilingsrisico's zijn uitgesloten. Het wordt hiermee eenvoudiger dan ooit tevoren om thuis bier te brouwen!

Enkel in de USA

Maar voor wie nu naar de winkel gaat rennen moeten we je vooralsnog teleurstellen: het apparaat is in eerste instantie ontwikkeld voor de Amerikaanse markt, waar men 110V op het stopcontact heeft zitten. Er is nog niets bekend van eventuele lancering op de Europese markt. Maar gezien de hoeveelheid bierliefhebbers in ons land en de niet aflatende populariteitstoename van het thuisbrouwen, kan het toch feitelijk niet lang duren voor we samen het glas heffen met ons eerste Whirlpool bier erin. Laat ons hopen dat die dag snel aanbreekt, santé!