8 dingen die je echt niet (meer) in de vaatwasser moet doen

Afwassen, de meesten hebben er een hekel aan. Logisch dat je daarom zoveel mogelijk afwas in de vaatwasser stopt. Helaas is het toch beter om soms wat met de hand af te wassen, want niet alles is geschikt voor de afwasmachine. We geven je wat tips, dus doe er je voordeel mee, want je wil toch ook zo lang mogelijk van het gebruiksgemak van dit apparaat kunnen genieten?

Wat je echt niet meer in je vaatwasser moet doen

1: Houten snijplanken

Sterker nog, laat alles van hout het liefst uit de vaatwasser! Hout hoort hier namelijk niet in. Waarom? Het warme water onder de druk waarin deze in het apparaat rond spoelt heeft een slecht effect op het hout. Het kan hierdoor open splijten. Maar erger nog: vrijgekomen splintertjes en andere kleine hoeveelheden houtpulp tasten de borden en bestek aan bij het wassen, met allemaal ongewenste beschadigingen tot gevolg. Niet meer doen hoor!

2: Borden en bestek met etensresten

We weten het, je hebt geen afwasmachine gekocht om zelf eerst nog de boel af te spoelen voordat je de vaatwasser inlaadt. Maar geloof ons, een keer goed spoelen van tevoren kan belangrijk zijn. Dit geldt ook voor de kaasrasp, knoflookpers en pannen & potten waar aangebakken- of aangekoekt eten in zit. Waarom? Natuurlijk, in de meeste vaatwasmachines zit een filter om te voorkomen dat etensresten de afvoer verstoppen, maar dat filter moet regelmatig gereinigd en zonodig vervangen worden. Wanneer de machine haar ding doet bestaat de kans dat het resten van de vorige wasbeurt nog doodleuk in het apparaat zwemmen. Uiteindelijk glipt dit door het filter heen, met het gevaar op verstoppingen en overstromingen, tot zelfs kortsluitingen toe. En als de restjes er niet goed afgewassen raken, kan het bestek bovendien misschien nog roesten ook.

3: Speciale (koks)messen

Ook de luxe grote snijmessen niet in de afwasmachine? Nee, die kun je echt ook beter met de hand afwassen. Waarom? Dat roesten door etensresten waar we bij tip 2 over spraken, kan ook gelden voor deze snijmessen. Als je lang van deze messen wilt genieten, doe je er voorzichtig mee, en het voorzichtigste afwassen blijft toch gewoon met de hand. Bovendien verplaatsen deze messen misschien bij het spoelen en kunnen ze krassen in het overige bestek en servies maken.

4: Bepaalde metalen of plastic stukken bestek

Nu overdrijven we toch een beetje? Tja, er blijft toch echt voorzichtigheid geboden bij wat je in de vaatwasser plaatst. Bestek en schalen van aluminium, tin of koper kun je bijvoorbeeld echt beter uit de afwasmachine laten. En ook sommige plastic bestekstukken. Waarom? De genoemde metalen hebben last van verkleuring als ze blootgesteld worden aan de wasprogramma's van de vaatwasmachine. En in de hoge temperaturen die het water heeft, kan plastic bestek vervormen. Tip: controleer altijd even op de verpakking of deze wel vaatwasser geschikt zijn!

5: Antiek servies

Waarom? Oorspronkelijk is de vaatwasser uitgevonden om juist antiek bestek te wassen -we snappen de ironie- maar met allerlei innovaties is dit apparaat over de jaren heen natuurlijk veel krachtiger geworden. Dus als er waardevol servies of borden met grote sentimentele waarde in de kast staan, wil je waarschijnlijk toch de decoraties zo mooi mogelijk houden. Dat gaat toch beter op de ouderwetse manier, dus met de hand. Bovendien draait er in de vaatwasser ook nog een filter rond, en je moet er niet aan denken dat door het servies op een onhandige manier in de bordenkorf te plaatsen, hierdoor een hoekje van een bord aftikt!

6: Kristal

Gewone glazen gaan prima in de afwasmachine, maar bij kristal moet je goed opletten. Het verstandigst is om deze niet in de vaatwasser te zetten. Waarom? Kristal is een stuk breekbaarder dan glas. Door de wisselende watertemperaturen en het ruwe wassende water zullen deze glazen extra snel breken. Koester kwetsbare inboedel en geef het gewoon wat zachte liefde in de gootsteen.

7: Gietijzer

Die braadpan is lekker zwaar in de hand en bakt en braadt verrukkelijke maaltijden, en toch fijn dat die vaatwasmachine hem voor je afspoelt in plaats van dat je met de hand moet schrobben toch? Eh... nee, toch maar niet doen! Waarom? Weet je nog dat je de gietijzeren pan voor het eerst in gebruik nam en daar eerst plantaardige olie in liet koken? Dit bracht een anti-aanbaklaag aan. De afwasmachine maakt dat effect helemaal ongedaan, waardoor de gietijzeren pan de volgende keer snel zal aankoeken en erger. Doe deze trouwens ook niet in de handafwas! Het beste is om deze te boenen met zout en daarna af te spoelen met warm water.

8: Thermosfles

We weten het, dit rijtje is nu zo lang dat je vast twijfelt dat er beter niets in de afwasmachine kan, maar de thermosfles blijft toch ook best uit het apparaat. Of controleer minstens bij aankoop of de fles vaatwasserbestendig is. Waarom? De isolatielaag kan kapot gaan door het water dat er tussen gaat zitten. Echter, zijn de meeste thermosflessen tegenwoordig wel vaatwasbestendig, dus nogmaals: kijk het gewoon even na.

Met Fiyo heb je het!

Gaat er toch iets kapot in de vaatwasser, kijk dan even of hier het onderdeel te vinden is. Met Fiyo heb je het!