Wat jouw oven tegen je zou zeggen als hij kon spreken

Kan jij je een wereld voorstellen waarin een heerlijk gebraad gerecht wordt gemaakt zonder oven? Vrij lastig in deze tijd. In (bijna) elk huishouden is er wel een te vinden. Afgezien van de vaardigheden van de kok, hangt de werking van de oven af van ouderdom van het apparaat, gebruik en onderhoudsroutine. Als we naar ons apparaat luisteren en het wat meer liefde geven, kunnen we het maximale eruit halen. Als ovens konden praten, wat zouden ze dan zeggen?

Wat jouw oven tegen je zou zeggen als 'ie kon praten

Maak mij schoon!

Wist je dat het schoonmaken van de oven in de top 10 van de meest gehate klusjes staat? Maar als je de tijd neemt om je oven goed schoon te maken, zal het apparaat je dankbaar zijn. Het kan zijn dat het wat langer duurt voordat je oven warm is of dat het eten anders smaakt vanwege al de etensresten in het apparaat. Dit is de manier waarop je oven laat merken dat hij grondig schoongemaakt moet worden. De meeste mensen hebben een vast schoonmaakschema -maar laten we eerlijk zijn- het is niet altijd even gemakkelijk. Daarom onze tip: maak de oven een keer per week schoon met een doekje en geef het apparaat een keer in de maand een grote schoonmaak.

De grote schoonmaak hoeft niet moeilijk te zijn, je hebt alleen het oven-trio nodig! Een oven onderhoudskit bestaande uit; een ontkalker, ovenreinigsmiddel en een doekje.

Repareer mij!

Wat de ontkalker en het reinigingsmiddel niet kunnen oplossen, kan makkelijk vervangen worden. Als je de eerste schreeuw (‘’maak mij schoon!’’) van de oven succesvol hebt genegeerd, zul je sommige onderdelen van de oven niet meer schoon krijgen. Het kan zijn dat de oven oud is, maar het kan ook zijn dat er wat onderdelen zijn die schade op hebben gelopen. Het probleem is vaak eenvoudig te achterhalen: pak de handleiding van de fabrikant en controleer de thermostaat, het verwarmingselement, de motor en de keuzeschakelaar. Zodra je weet wat er aan de oven mankeert, zijn deze onderdelen makkelijk zelf te vervangen.

Geef mij accessoires!

Het is ook niet verkeerd om de oven uit te breiden met wat accessoires. Een ovenrooster, bakplaten en een pizzasteen set maken het je alleen maar gemakkelijker. Je kunt zelfs meerdere schalen tegelijk in de oven zetten. Dan heb je tenminste tijd om te socializen tijdens het kerstdiner.

Luister naar je oven!

Met de technologie van tegenwoordig is het idee van een pratende oven niet zo vreemd. Helaas zijn ze nog niet op de markt en kunnen de apparaten nog niet vragen om hulp. Je zult het dus zelf moeten doen. Houd goed in de gaten wanneer de oven een goede reiniging, meer accessoires of een reparatie nodig heeft. Alles om het beste uit je apparaat te halen!