International Coffee Day: wat is jouw #CoffeeMoment

Vandaag vieren we International Coffee Day. Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij ons favoriete warme drankje. Zo ook bij Fiyo. Van Spanje tot Polen; onze internationale collega’s drinken graag een kop koffie. Hoe ze dat doen verschilt echter. Elk land heeft bijvoorbeeld zijn eigen gewoontes. Wij vroegen onze collega’s naar hun #CoffeeMoment gedurende de dag.

internationale koffie dag

Koffie in België

In België houden we wel van een lekkere kop koffie. Ongeveer 80% van de Belgen drinkt dagelijks een kopje koffie. Uit onderzoek blijkt dat 40% een kop koffie nodig heeft om wakker te worden en dat 57% van de Belgen koffie drinkt omdat ze van de smaak houden. De klassieke koffie (met eventueel wat suiker en melk) is nog steeds favoriet, maar toch drinken we steeds vaker espresso, macchiato of cappuccino. Ook wordt het populairder om buitenshuis koffie te drinken en verschijnen er steeds meer koffietentjes. Daarnaast is België een belangrijke speler op de koffiemarkt. De haven van Antwerpen is de grootste koffiehaven van Europa en houdt ongeveer 47% van de Europese koffiestocks aan.

#CoffeeMoments met Fiyo

Dat we in België van koffie houden is een feit. Maar hoe zit het met andere Europese landen? Wij vroegen aan 4 internationale collega’s wat in hun land het #CoffeeMoment maakt.

Giuseppe uit Italië

International coffee day

In Italië is koffie niet alleen een drank om je batterij op te laden, het is echte passie. Iedereen in Italië drinkt koffie, en ik natuurlijk ook. Voor ons is de smaak het belangrijkst. Het is zelfs zo belangrijk, dat we het ‘Nationaal Instituut Italiaanse Espresso’ hebben opgericht om de kwaliteit van de Italiaanse espresso te waarborgen. Voor mij moet een goede koffie sterk, intens en aromatisch zijn. Als mijn koffie daaraan voldoet, heb ik dat liever dan een goede lunch. Ik ben altijd in voor een goede kop koffie, daarom probeer ik mijn koffiezetapparaat altijd in goede staat te hebben. Koffie is echt een plezier voor mij, dus als ik slechte koffie heb, vind ik er niks aan!

Konrad uit Polen

International coffee day

Uit de statistieken blijkt dat wij Polen gemiddeld één kopje koffie per dag drinken en dat ongeveer 74% van ons regelmatig koffie drinkt. Dat klopt inderdaad. We drinken niet zoveel, maar beginnen steeds vaker te genieten van onze #CoffeeMoments. Poolse jongeren drinken vaak koffie in populaire winkelcentra en koffietentjes. Ouderen drinken vooral koffie op kantoor of thuis. Mensen die veel onderweg zijn, kiezen voor een kopje koffie bij het tankstation. We genieten vaak van een kopje koffie onder het genot van een stukje cake. Om eerlijk te zijn gaat het in Polen niet om de kwaliteit, maar drinken we onze koffie vaak slordig en gehaast.

Renaud uit Frankrijk

International coffee day

In Frankrijk vinden we het heerlijk om koffie te drinken voor ons plezier en samen te komen met vrienden. Zo’n 80% van de Fransen drinkt een paar koppen koffie per dag, 65% hiervan kan de dag niet starten zonder koffie. Ook vinden we het heerlijk om onze #CoffeeMoments door te brengen met familie of vrienden in cafés of pubs. In vergelijking met andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is afhaal koffie in Frankrijk niet zo populair. Mensen associëren #CoffeeMoments met vriendelijkheid en delen (59%). Daarnaast houden Fransen van iets lekkers bij de koffie zoals een croissant of koekje. Kortom; koffie drinken is in Frankrijk een sociale gelegenheid.

Marten uit Duitsland

International coffee day

In Duitsland drinkt bijna iedereen koffie. 80% van ons drinkt dagelijks een kopje koffie. Dat is niet heel opvallend, maar wat dacht je hiervan: Duitsers drinken meer koffie dan bier. Per jaar drinken we ongeveer 162 liter koffie en ‘maar’ 110 liter bier. Wanneer we koffie drinken, doen we dat om ervan te genieten en om even een time-out te nemen. We houden van verse filterkoffie, het liefst in een grote mok.De laatste slok

Het was te verwachten, maar er zijn dus behoorlijk wat verschillen binnen Europa als het om koffie drinken gaat. In Italië gaat het om echte passie, in Frankrijk gaat het om gezelligheid en het sociale aspect. Voor Fiyo is het belangrijk dat je op het juiste moment van de beste koffie geniet. Zorg ervoor dat je apparaat in orde is, dan heb je altijd de beste koffie in huis.

Deel jouw #CoffeeMoment en win!

En nu is het de beurt aan jou! Ben jij ook zo’n koffie-addict? Stuur ons dan jouw #CoffeeMoment en wie weet win jij een mooie Fiyo goodie! Post een foto van jouw koffiemoment met hashtag #CoffeeMoment en / of deel het op onze Facebookpagina . Meedoen kan tot 5 november. Succes!