Tips om de energie-efficiëntie thuis te verbeteren

In deze tijd, wanneer we het grootste deel van onze tijd thuis doorbrengen, kan de elektriciteitsrekening aanzienlijk oplopen. Volg deze handige tips als jij je apparaten efficiënter wilt gebruiken. Je helpt ook om de impact op het milieu te verminderen!

ENERGIE-EFFICIËNTIE

 

Airconditioning

Het minimaal één keer per jaar onderhouden van jouw airconditioning is de beste manier om de werking met maximale efficiëntie te garanderen. Enkele essentiële stappen zijn: het schoonmaken en rechtzetten van de lamellen, het vervangen van het filter en het smeren van de motor. Bel elke twee tot drie jaar een professional om de elektrische onderdelen en koelvloeistof te controleren.

In het ideale geval installeer je de airconditioner in gebieden zonder directe blootstelling aan de zon en in open ruimtes (zonder risico op obstructies) die luchtstroom mogelijk maken, dit bespaart jou ca. 10% op elektriciteit.

Het efficiëntieniveau van een airconditioner wordt gemeten aan de hand van de seizoensgebonden energie-efficiëntie-index (EEI). Hoe hoger het nummer, hoe efficiënter de eenheid zal zijn. Een EEI-score van 13 of 14 wordt als hoge opbrengst  beschouwd.

Extra: Bij verwarming in koude maanden is het aan te raden om deze constant op 21 ° C te houden, een programmeerbare thermostaat te plaatsen en deuren en ramen goed af te sluiten.

 

Drogen

Reinig de pluizenvanger in de droger na elke lading. Overmatige pluizen verhogen niet alleen het risico op brand, maar verlengen ook de tijd die nodig is om jouw kleding te drogen. Een vieze pluisfilter kan ervoor zorgen dat de droger tot 30% meer elektriciteit verbruikt, volgens het Consumer Energy Center. Het is ook belangrijk om het uitlaatkanaal eenmaal per jaar schoon te maken.

Droog het wasgoed na elkaar zodat de droger niet tussen de wasbeurten afkoelt (een hete droger verbruikt minder energie). Controleer de droogtijd die kledingstukken nodig hebben, overmatige en onnodige hitte beschadigt jouw kleding en verhoogt de elektriciteitskosten.

Het gebruik van droogballen kan de antistatische doekjes vervangen en ook de droogtijd verkorten door tussendoor de kleding te scheiden tijdens het droogproces.

Gebruik altijd de centrifuge functie of draai je kleding voordat je ze in de droger doet. En natuurlijk, wanneer je maar kunt, droog je kleding op droogrekken in geventileerde ruimtes.


Wasgoed

Gebruik geen opties voor hoge temperaturen wanneer deze niet nodig zijn. Water op 60°C verbruikt veel meer energie dan water op 40°C, en eigenlijk is 60°C niet zo effectief bij het reinigen van kleding. Lees het label op jouw kleding, de overgrote meerderheid is ontworpen voor wasbeurten in koud water en de delicate cyclussen die korter zijn dan een intensief wasprogramma.

Wacht tot je een maximale hoeveelheid wasgoed hebt, want de optie voor halve belading bespaart minder dan de helft van het water en de energie die wordt gebruikt voor de maximale belading.

 

Koelkasten

Na verloop van tijd slijten de rubberen afdichtingen en sluit de deur niet goed, dus je koelkast moet harder werken om de kou binnen te houden. Doe een test met zacht papier, sluit de deur normaal met het papier ertussen, als je het gemakkelijk kunt verwijderen, is het misschien tijd om de rubbers te vervangen.

Het reinigen van de koelkast spoelen verbetert hun prestaties tot 50%. Het wordt aanbevolen om de spoelen tweemaal per jaar te reinigen (borstelen, stofzuigen).

Het is erg belangrijk om de instructies van de fabrikant te lezen om de koelkast goed te onderhouden en efficiënter te laten werken.

 

Koken

Heteluchtovens zijn efficiënter dan conventionele ovens, ze gebruiken ventilatoren om de hete lucht regelmatiger te laten circuleren, waardoor uniformer koken en op een lagere temperatuur mogelijk is. Heteluchtovens verbruiken ongeveer 20% minder elektriciteit dan conventionele ovens.

Als jij een conventionele oven hebt, moet je het voedsel op de bovenste rooster plaatsen, het is heter en kookt sneller. Een ander alternatief is het gebruik van magnetrons die ongeveer 80% minder energie verbruiken dan conventionele ovens.

En voor dagelijkse bereidingen zijn snelkookpannen een grote hulp, ze verkorten de kooktijd aanzienlijk en je kunt er heerlijke recepten mee maken met hetzelfde apparaat. Ze hebben ook een timer en automatische uitschakelfunctie.

 

Verlichting

Het gebruik van nieuwe verlichtingstechnologieën, zoals leds (light emitting diode) en compacte fluorescentielampen (CFL's), kan het energieverbruik van lampen met 50% tot 70% verminderen. Oude gloeilampen zetten slechts 10% van de energie die ze ontvangen om in licht en de rest wordt omgezet in warmte.

CFL's verbruiken 75% minder energie en gaan ongeveer 10 keer langer mee dan traditionele gloeilampen.

LED's gaan zelfs langer mee dan spaarlampen en verbruiken minder energie. Ze hebben ook geen bewegende delen en bevatten, in tegenstelling tot spaarlampen, geen kwik.

Verlichting regelaars: verbeterde verlichting regelaars besparen nog meer energie door de tijd dat de verlichting aanstaat te verminderen. Je kunt de timers gebruiken voor je nachtroutine of om je te helpen 's ochtends wakker te worden. Je kunt ze ook gebruiken voor je badkamerventilator, waarbij je de tijd aanpast die je geschikt lijkt voor een goede ventilatie van natte oppervlakken, in dit geval moet je ervoor zorgen dat de timer geschikt is voor motoren en niet alleen voor verlichting.

 

Koppel de apparaten los

Volgens het ministerie van Energie vindt vijfenzeventig procent van het elektrische gebruik van huiselektronica plaats wanneer de apparaten zijn uitgeschakeld maar aangesloten blijven en de hele dag door elektriciteit verbruiken. Om dit probleem op te lossen, kun je jouw apparaat eenvoudig onmiddellijk na gebruik loskoppelen, of je kunt ook verschillende elektronische apparaten aansluiten op een stekkerdoos met een schakelaar om ze allemaal tegelijk uit te schakelen wanneer u klaar bent.

En vergeet niet om opladers voor mobiele telefoons, laptops en tablets los te koppelen, ze verbruiken veel energie!

 

Over het algemeen kunnen we stellen dat het juiste gebruik en onderhoud van elektrische apparaten essentieel zijn om de doelstelling van vermindering van het energieverbruik te bereiken. Bij Fiyo hebben we een breed assortiment aan producten om je apparatuur in perfecte staat te behouden en veel reserveonderdelen voor het geval je zelf een reparatie wilt uitvoeren. We hopen dat deze tips nuttig voor je zijn en als je meer informatie wilt over deze en andere onderwerpen met betrekking tot elektrische apparaten, kun je onze blog bekijken en ons ook volgen op sociale media!