Vuurvaste steen voor Pizza liefhebbers

De pizza is een heel belangrijk gerecht binnen de Italiaanse keuken. Ondanks het feit dat er veel variaties zijn in ingrediënten en kookmethodes, wordt altijd geprobeerd om gebruik te maken van de originele authentieke bereidingswijze in houtgestookte ovens. Dit is hoe vuurvaste stenen voor conventionele en elektrische ovens eruit zien, waardoor jij thuis pizza’s met top kwaliteit kunt bereiden. 

 

PIZZASTEEN

 

Professionele pizzaovens bereiken temperaturen tussen 300-400 graden Celsius, terwijl huishoudelijke ovens slechts ongeveer 250 graden bereiken. Dit grote verschil kan gedeeltelijk worden verholpen dankzij het gebruik van een vuurvaste pizzasteen.  Het vermogen om vocht te absorberen, warmte op te slaan en deze gelijkmatig te verdelen met behoud van een hoge temperatuur, zijn doorslaggevend voor het koken in minder tijd en met een hoge kwaliteit. 

De vuurvaste steen is samengesteld uit vuurvaste materialen die op hoge temperaturen zijn gebakken, zoals klei of cordieriet (polymorf gesteente bestaande uit aluminium, ijzer en magnesium). Het resultaat is een poreus materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en ze ook kan opslaan, waardoor opmerkelijke resultaten worden behaald; een zacht en knapperig deeg en een saus die het vocht en de geur van de ingrediënten behoudt. 

Er zijn verschillende structuren van vuurvaste stenen, de gladde/platte stenen die alle hierboven beschreven voordelen bieden en de stenen met kanalen in de lengte, die door een warmteoverdracht, door de beweging van luchtstromen, sneller opwarmen.

Qua dikte ligt het voordeel van een fijne steen in de snellere opwarmsnelheid en de betere opname van vocht, maar tegelijkertijd zal hij eerder afkoelen doordat hij minder warmte opslaat. Een dikkere vuurvaste steen heeft meer tijd nodig om op te warmen, maar kan meer warmte opnemen en langer vasthouden.

 

PIZZASTEEN

 

Reiniging van de vuurvaste pizzasteen

Het is erg belangrijk om de steen correct te gebruiken en aandacht te besteden aan de juiste reinigingsmethoden, omdat het vanwege zijn samenstelling een kwetsbaar materiaal is. De steen is bijzonder gevoelig voor temperatuur en reinigingsmiddelen.

Het wordt aangeraden om de koude steen nooit in een oven te plaatsen die al heet is, het temperatuurverschil kan namelijk scheuren in de steen veroorzaken. En aan het einde van het bakken is het handig om te wachten tot de steen koud is voordat je  hem gaat schoonmaken.

Zoals we eerder vermeldden, is de steen samengesteld uit een poreus materiaal dat vocht absorbeert. Daarom mag een grote hoeveelheid water niet worden gebruikt om de steen schoon te maken, omdat dit de weerstand van de steen bij opname in gevaar kan brengen. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen die op hun beurt schadelijke effecten kunnen hebben.

Evenmin mag olie worden gebruikt bij het schoonmaken of het bakken van de steen, de steen is van nature niet-klevend.

 

Reinigingstips;

- Wacht tot de steen koud is voordat je begint met het schoonmaken.

- Verwijder etensresten die na het bakken zijn achtergebleven met een spatel of borstel.

- Ga met een vochtige maar goed uitgewrongen spons voorzichtig over de steen. 

- Je kunt ook zout gebruiken om de laatste etensresten in te wrijven en te verwijderen.

We hopen dat deze informatie nuttig voor je is en dat je het meeste uit je vuurvaste steen kunt halen ... allora buon appetito!

 

PIZZASTEEN

 

Als je meer wilt weten over deze en andere onderwerpen met betrekking tot elektrische apparaten, kun je onze blog bekijken en ons ook volgen op sociale media. Bij Fiyo hebben we een breed assortiment aan onderdelen om jouw apparatuur in perfecte staat te houden en veel reserveonderdelen voor het geval je zelf een reparatie wilt uitvoeren.