Repareer ik mijn stofzuiger of koop ik een nieuwe stofzuiger?

Net als elk ander huishoudelijk apparaat gaat ook een stofzuiger niet oneindig lang mee. Door veelvuldig gebruik kunnen onderdelen kapot gaan of verslijten ze. Het kan ook zo zijn dat de technologie de stofzuiger heeft ingehaald en er betere, slimmere en zuinigere modellen op de markt zijn verschenen. De levensduur van een stofzuiger is moeilijk te bepalen en is afhankelijk van een aantal factoren. Met name het aantal uren dat je gebruik maakt van de stofzuiger is bepalend voor de levensduur. Maar ook het gebruik ervan maakt veel uit voor de levensduur. Gebruik je bijvoorbeeld de stofzuiger enkel voor huishoudelijk gebruik of professioneel. Daarnaast maakt het natuurlijk veel uit hoe je met het apparaat omgaat.

Stofzuigerzak vervangen

De zuigkracht van mijn stofzuiger neemt af!

Ook het onderhoud van je stofzuiger is bepalend voor de levensduur. Zo kan het zomaar zijn dat het filter of meerdere filters vervangen moeten worden. Bij een flink vervuild filter zal de zuigkracht heel hard achteruit gaan en zal de motor sneller te warm worden en in kracht afnemen. Ook kan de stofzuiger nare geuren afgeven als de filter flink vervuild is. Daarom is het belangrijk om de filters tijdig te vervangen.
Vooral bij zakloze stofzuigers is het heel belangrijk de filters tijdig te vervangen en/of schoon te maken. Bij de stofzuiger met zak is het soort stofzuigerzak bepalend voor een goede zuigkracht. Tegenwoordig zijn bijna alle stofzuigerzakken gemaakt van microvezel wat beter van kwaliteit is dan papier. Daardoor blijft er minder stof in je stofzuiger achter en blijft de zuigkracht optimaal.

Help! Er zit iets in mijn stofzuigerslang!

Of de stofzuigerslang echt het probleem is kun je controleren door de slang uit de stofzuiger te halen en dan de zuigkracht te controleren. Is die oke, dan zit er zeker een verstopping in je slang, pistoolgreep of in het bochtje van je zuigmond.

Wanneer is het wel slim om je stofzuiger te repareren?

Voor de afweging repareren of vervangen van de stofzuiger kunnen we verschillende redenen vinden. De verschillende opties vind je hieronder:

De stofzuigerslang is kapot. (makkelijk te repareren)
Bijvoorbeeld een versleten of kapotte stofzuigerslang is geen reden voor paniek. Deze is vaak heel eenvoudig te vervangen, soms compleet met pistoolgreep en soms alleen als reparatie-slang waarbij je de pistoolgreep over kunt zetten. Ook de pistoolgreep is vaak los verkrijgbaar en simpel te vervangen.

De zuigmond is versleten. (makkelijk te repareren)
Het is vanzelfsprekend dat bij gebruik van de stofzuiger de zuigmond slijtage gaat vertonen. De borstelzuigmond of zuigmond is simpel te vervangen en wordt in allerlei vormen aangeboden. Als combinatie-zuigmond, parketborstel, turbo-zuigmond, gladde vloeren zuigmond dweilzuigmond, en nog vele andere.

De wielen van de stofzuiger draaien niet meer. (makkelijk te repareren)
Draaien de wielen van de stofzuiger niet meer goed? Dan kan het zijn dat er haren of andere troep tussen de wieltjes zit. Probeer de wieltjes schoon te maken en knip eventueel vastzittende haren los of maak de wieltjes even helemaal los. Spuit ze in met siliconenspray zodat ze weer soepel lopen.
Lukt dit allemaal niet, dan zijn de wieltjes los te koop bij Fiyo en makkelijk te vervangen.

Het snoer van mijn stofzuiger rolt niet meer op. (redelijk makkelijk te repareren)
Rolt het snoer niet meer goed op? Dan kan het zijn dat er iets klem zit of dat er een knoop in het snoer zit. Trek het snoer helemaal uit, controleer het snoer en maak het schoon. Trek niet te hard aan het snoer, anders beschadig je de aansluiting aan de spoel aan het oprolmechanisme. Soms helpt het om wat siliconenspray te spuiten op de as van het mechanisme van de spoel. Heeft dit allemaal niet geholpen dan kun je het complete snoerhaspel vervangen.

De stofzuiger houdt er ineens mee op. (redelijk makkelijk te repareren)
Indien de stofzuiger er ineens mee ophoudt, kan het zijn dat de motor oververhit is geraakt. Dat kan gebeuren als er ergens een verstopping zit of er iets anders is opgezogen dan normaal huisvuil. Denk bijvoorbeeld aan water of een andere vloeistof.

Wist je dat de fabrikant in de gebruiksaanwijzing van je stofzuiger aangeeft dat je geen bouwstof mag opzuigen?
Bouwstof is namelijk zo fijn dat het door de zak en het filter heen gaat en direct in de motor terecht komt.

De motor van een stofzuiger is beveiligd en schakelt uit wanneer de temperatuur te hoog wordt. Trek de stekker uit het stopcontact en laat de stofzuiger afkoelen en controleer of er inderdaad een verstopping zit (of de stofzuigerzak zit toppie vol). Is dat het geval, dan zal de stofzuiger na afgekoeld te zijn weer gewoon voor je aan het werk gaan.

Conclusie
Je stofzuiger repareren is altijd de 1e optie. Onderdelen en accessoires zijn meestal goed verkrijgbaar en het is zeker de moeite waard om hier eerst naar te kijken. Niet alleen voor het milieu maar ook zeker voor je portemonnee.

Mocht je toch kiezen voor de aanschaf van een nieuwe stofzuiger, doe dan goed onderzoek naar welke stofzuiger voor jou de juiste is!