Welke onderdelen van de airfryer mogen in de vaatwasser?

Een airfryer is een apparaat waarmee je kan bakken of “frituren” op een gezonde manier en met veel minder vet.  Snacks, frietjes en diverse andere gerechten kun je daardoor met deze heteluchtfriteuse op een gezonde manier bereiden.  Om te zorgen dat de smaak van de gerechten goed blijft, is het belangrijk dat je de airfryer goed schoon houdt. Aangekoekte etensresten of een vies verwarmingselement kunnen namelijk zorgen voor nare luchtjes en ongewenste smaken bij het bereiden van je gezonde gerecht. Gelukkig is het schoonmaken van een airfryer een stuk makkelijker dan het schoonmaken van een ouderwetse friteuse. In een airfryer zit namelijk geen frituurvet dat je moet verversen. Het gedoe met over gieten van dit vieze, vettige en stinkendegoedje is bij een airfryer dus absoluut niet nodig.

Vaatwasser

In een tijdperk waar alles snel, makkelijk en het liefst geautomatiseerd moet stoppen we graag zoveel mogelijk in de vaatwasser.  Zo ook de airfryer onderdelen en accessoires. Maar let op! Niet alle onderdelen van de airfryer mogen in de vaatwasser.
Onderdelen en accessoires van de airfryer die wel in de vaatwasser mogen zijn de mand en de binnenpan. Hoewel de meeste Airfryer fabrikanten (zoals Philips) aangeven dat het geen probleem is om deze onderdelen in de afwasmachine te wassen, is het zeker beter om de onderdelen met de hand af te wassen.  Dit doe je eenvoudig met een zachte afwasborstel en een klein beetje afwasmiddel, de anti-aanbaklaag zal dan minder snel slijten en de onderdelen van de airfryer worden niet dof. Wat betreft de airfryer accessoires, ook deze blijven het langst mooi en bruikbaar als je ze met de hand afwast. Het verwarmingselement en de behuizing van de airfryer moeten altijd met de hand worden schoongemaakt en mogen nooit in de vaatwasser. 

Hoe maak ik het verwarmingselement van een airfryer schoon?

Als je begint met schoonmaken van de airfryer, altijd de stekker uit het stopcontact halen! Zorg er ook voor dat de pan niet te warm is voordat je gaat schoonmaken. Het verwarmingselement zit bovenin het apparaat en is van buitenaf niet te zien. Direct onder het verwarmingselement zit het mandje. Als je bijvoorbeeld een gerecht klaar maakt waar van nature veel vet in zit dan kan dat vet opspatten tegen het element tijdens het gebruik. Dit vet koekt aan en kan zorgen voor rookvorming en op den duur voor vervelende geurtjes of een ongewenste smaak. Je kunt het element niet zomaar losmaken of verwijderen en dat is voor het schoonmaken van het verwarmingselement ook helemaal niet nodig. Schoonmaken gaat het beste met een zachte doek of spons en wat afwasmiddel. Het is vaak lastig om goed bij het verwarmingselement van de airfryer te kunnen, maar draai de airfryer op zijn kop en en dan gaat het al een stuk eenvoudiger. Ook helpt het bij de moeilijke hoekjes om een oude tandenborstel te gebruiken.
Mocht er dan toch nog vuil achterblijven dan kun je eenvoudig onderstaande stappen volgen:

  • Leg aluminiumfolie in de Airfryer en doe er een klein laagje water op (2-3 millimeter)
  • Snij een citroen in stukjes en leg de stukjes op het folie
  • Zet je Airfryer aan op 180 graden
  • Stel de tijd in op 10 minuten 
  • Door de stoom in combinatie met de citroen lost het vet op
  • Het vet komt los van het verwarmingselement en valt op het folie.
  • Na 10 minuten is het verwarmingselement schoon, wacht totdat de Airfryer is afgekoeld en maak vervolgens de binnenpan schoon.

De buitenkant van de heteluchtfriteuse ofwel airfryer kun je het beste regelmatig schoonmaken met een vaatdoek of microvezeldoek, zodat die er altijd stralend uitziet.  Met een schone airfryer kun je lang genieten van heerlijke snacks en gerechten. Mocht er onverhoopt toch iets versleten of defect zijn, dan biedt Fiyo diverse airfryer onderdelen en accessoires.