Hoelang moeten onderdelen leverbaar zijn?

Onderdelen en accessoires van machines en apparaten zijn onderhevig aan slijtage. Apparaten zoals koelkasten, wasmachines, drogers, vaatwassers en stofzuigers zijn vaak redelijk simpel te repareren en onderdelen zouden lange tijd leverbaar moeten zijn.
Dat klinkt misschien normaal en je zou denken dat het wettelijk geregeld is. Zeker nu er veel problemen zijn met energie en milieu.

leverbaarheid_onderdelen_fiyo

Hoelang moeten er dan wettelijk onderdelen leverbaar zijn?

Volgens de wet moeten onderdelen voor koelapparaten na aankoop 7 jaar beschikbaar blijven en voor huishoudelijke (af)wasmachines en drogers 10 jaar. De vraag is dan natuurlijk wordt er bedoeld na aankoop door jou of geldt de productiedatum van het apparaat als uitgangspunt?
Normaal zou zijn dat de onderdelen nog 7 tot 10 jaar leverbaar zijn vanaf productiedatum. Dat is logisch, maar hoe zit het dan met apparaten waar sommige bedrijven mee stunten voor dumpprijzen? Dit zijn dan vaak apparaten die in partijen gekocht worden bij de fabrikant omdat ze al een hele tijd niet meer geproduceerd worden. Koop je zo'n apparaat dat eigenlijk al 4 jaar uit productie is, dan kan het zomaar zijn dat je na 6 jaar van aankoop geen onderdelen meer geleverd kan krijgen. Gelukkig heeft Fiyo een grote voorraad en verkopen we veel onderdelen van apparaten die al tijden niet meer geproduceerd worden.

Hoe controleer je of er nog onderdelen leverbaar zijn?

Je hebt het typenummer van je apparaat nodig om het juiste onderdelen voor jouw apparaat te vinden. Dit nummer bestaat vaak uit een reeks van cijfers of een combinatie van letters en cijfers. Het verschilt per apparaat waar je de typesticker of het typeplaatje kan vinden. Soms zitten ze op een verborgen plek. Bij veel apparaten vind je het typenummer aan de binnen- of zijkant van de deur of achter op het apparaat. Als je het typenummer gevonden hebt kun je dit in onze zoekbalk ingeven om het juiste onderdeel te vinden.

Doelstelling zou moeten zijn dat apparaten niet alleen energiezuiniger worden maar ook makkelijker zelf te repareren. Daarom is het belangrijk dat onderdelen lang leverbaar zijn. Tot veler teleurstelling blijkt vaak dat onderdelen alleen beschikbaar zijn voor (professionele) reparatie bedrijven of merken houden de verkoop van onderdelen volledig in eigen beheer. Het zou toch veel beter zijn dat consumenten in staat zijn om apparaten zelf te repareren!

Gelukkig is de leverbaarheid van onderdelen ook een onderwerp waar de overheid mee bezig is. Zodra er nieuws is laten we dit natuurlijk direct aan je weten!