Een broodbakmachine is een apparaat om makkelijk zelf brood te bakken. Natuurlijk is het wel belangrijk om de broodbakmachine goed schoon te houden zodat het brood bakken hygiënisch gedaan kan worden. Bovendien wordt het brood minder luchtig wanneer de broodbakmachine niet goed schoon gemaakt wordt.
Na het bakken kunnen kleine restjes en vuil achterblijven en daarom is het belangrijk om iedere keer na het bakken de machine goed schoon te maken.
Tijdens het bakproces kan het gebeuren dat er stukjes deeg aan de binnenkant van het bakblik blijven kleven. Het bakblik kun je het beste schoonmaken in een sopje van water met afwasmiddel. Pas op: gebruik geen scherpe voorwerpen om aangekoekt vuil te verwijderen. De binnenkant van het bakblik bestaat uit een anti-aanbaklaag en dan kunnen er beschadigingen ontstaan.
Belangrijk om te weten bij het schoonmaken van je broodbakmachine:
- Spoel het bakblik af met schoon water en droog het goed af.
- Maak de onderkant van het bakblik goed droog zodat er geen water bij het elektrische gedeelte komt.
- Het bakblik zou in de vaatwasser mogen, maar dat raden we ten strengste af in verband met de anti-aanbaklaag.
- Bij beschadiging van de anti-aanbaklaag, is het verstandig om het bakblik te vervangen.
Fiyo verkoopt verschillende broodbakmachine bakblikken - Controleer de binnenkant van de machine of er geen deeg of vuil in terecht is gekomen.
- Vergeet niet om de kneedhaken (kneedvleugels) te reinigen. De kneedhaken zorgen voor het kneden van het brood en daar blijft natuurlijk veel deeg aan plakken. Om ze goed te kunnen reinigen, maak je de kneedhaken los van het bakblik. Leg ze in een sopje van water met afwasmiddel. Ook deze afspoelen met schoon water en goed afdrogen.
- Raak je op een of andere manier de kneedhaken kwijt, geen probleem, deeghaken (kneedhaken) zijn gewoon verkrijgbaar en te bestellen bij Fiyo
- De buitenkant van de broodbakmachine maak je schoon met een sopje en een zachte doek.
Dan nog een paar andere tips:
- Verwijder na het kneden direct de kneedhaken voordat je gaat bakken. Dit is goed voor het behoud van de kneedhaken en voorkomt dat er aan de onderkant van je brood gaten zitten.
- Door je bakblik een beetje in te vetten met wat olie, gaan de kneedhaken soepeler door het deeg en gaan ze langer mee.
- Schakel niet de uitgestelde timer in als je verse melk of eieren toevoegt aan je deeg. Door de uitgestelde tijd kunnen deze ingrediënten bederven of je krijgt een onaangename geur in de broodbakmachine.
- Controleer of de deksel nog goed sluit zodat er geen vuil of deeg in de machine terecht komt.
- Komt het brood niet goed omhoog of wordt het niet bruin, controleer of de thermostaat nog goed functioneert.