Hoe onderhoud je je scheerapparaat, tondeuse en baardtrimmer: tips voor een perfecte verzorging!

Het is heel belangrijk om je scheerapparaat, tondeuse of baardtrimmer regelmatig schoon te maken om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Hoe vaak je het apparaat gebruikt, is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je haar groeit. Bij een zware baardgroei zul je misschien wel vaker dan één keer per dag moeten scheren, terwijl bij minder haargroei misschien maar twee keer per week volstaat. Een schoon apparaat blijft beter presteren en is beter voor je huid, aangezien een vuil apparaat een bron van bacteriën kan worden.

tondeuse_filtered

Waterdichte apparaten kun je gewoon afspoelen onder de kraan met lauw water en laten drogen. Voorkom beschadiging en gebruik geen handdoek. Losse opzetstukken van een baardtrimmer, tondeuse en neushaartrimmer kun je ook met lauw water afspoelen en laten drogen. Ook als het apparaat "zelfreinigend" is of als je een automatisch reinigingsstation hebt, is het verstandig om af en toe een extra schoonmaakbeurt te geven.
Navullingen voor je reinigingsstation zijn bij Fiyo verkrijgbaar, zoals scheerapparaat schoonmaakcartridges of de veel gekochte Philips CC16-50 cleaning cartridge 6-pack.

Voor een grondige reiniging van je scheerapparaat, is het aan te raden om het scheerhoofd uit elkaar te halen. Op die manier kan je makkelijk de resten van haren en vuil verwijderen. Dit helpt ook om de mesjes van het scheerapparaat langer mee te laten gaan.
Let wel op: zorg dat het apparaat uitgeschakeld is voordat je begint met reinigen.

Of je nu een scheerapparaat met een bladsysteem (zoals Braun) of een kopsysteem (zoals Philips) hebt, in beide gevallen kan je de bovenkant verwijderen. Bij een kopsysteem kan je het mesje uit het scheerblad halen en het goed schoonborstelen zodat al het haar verwijderd is. Vergeet niet om het ook nog even onder de kraan af te spoelen.

Schoonmaakborsteltjes zijn bij ons verkrijgbaar via de volgende links:
Philips schoonmaakborstel (borstel, reinigingsborstel, borsteltje)
of
Panasonic schoonmaakborstel (borstel, reinigingsborstel, borsteltje)

Indien je een scheerapparaat met een bladsysteem hebt (zoals Braun) of een kopsysteem (zoals Philips), kun je bij beide de bovenkant verwijderen. Bij een kopsysteem kun je het mesje losmaken en goed schoon borstelen of schoonspoelen onder de kraan.
Let wel op: bij een bladsysteem is het aangeraden om geen borsteltje te gebruiken om beschadiging te voorkomen.

Zorg ervoor dat alles goed opdroogt voordat je het apparaat weer in elkaar zet. Na verloop van tijd zullen de messen en bladen hun werking verliezen en bot worden. Afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit, zal dit tussen de 1 en 2 jaar zijn. Dan wordt het tijd om de scheerkop, mes en/of scheerhoofd te vervangen. Deze zijn bij ons verkrijgbaar op onze pagina met scheerbladen en scheerkoppen.

Om je tondeuse grondig te reinigen, haal je eerst het snijmes eruit. Maak het mes schoon met een borsteltje en verwijder voorzichtig haartjes en vuil.
Vaak kun je het mes losmaken, maar let op: doe dit voorzichtig zodat je jezelf niet snijdt. Spoel het mes af onder stromend water. Vergeet ook de binnenkant van het apparaat niet, waar haartjes vaak achterblijven. Maak dit schoon met een borsteltje of een tandenborstel.
Laat alles goed opdrogen voordat je het apparaat weer in elkaar zet.

Om te zorgen dat de messen gemakkelijk glijden, is het belangrijk om af en toe een druppeltje olie toe te voegen.
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Wahl olie voor tondeuse WO3320.

Als je op zoek bent naar nieuwe mesjes, opzetkammetjes of andere onderdelen, dan kunnen wij je daar ook mee helpen.

Bekijk alle onderdelen en accessoires voor Tondeuses

Voor het onderhoud van je baardtrimmer gelden eigenlijk dezelfde regels als voor een tondeuse. Sommige modellen kun je onder de kraan schoonspoelen, terwijl andere je het best met een borsteltje reinigt. Het is belangrijk om je apparaat regelmatig te smeren om de levensduur te verlengen. Door een druppeltje olie te gebruiken, bewegen de messen van je trimmer veel soepeler en zijn ze veel effectiever.
Let wel op: als je teveel olie gebruikt, kan dit schadelijk zijn voor de motor van je apparaat.