De meest voorkomende problemen en reparaties voor je wasmachine: Een handleiding voor DIY-reparaties

Wasmachines zijn belangrijke huishoudelijke apparaten en het is niet ongewoon dat er van tijd tot tijd problemen kunnen ontstaan. Hieronder vind je een overzicht met de meest voorkomende defecten, problemen en de bijbehorende reparaties die je kunt uitvoeren.

Mijn wasmachine lekt of geeft aan dat er een lekkage is:

 • Wanneer je wasmachine een lekkage detecteert dan kan de wasmachine de volgende foutmeldingen geven:
  • Siemens / Bosch: E23 of E35
  • Miele: Storing waterproof
  • Samsung: LE, E9 of E11
  • Beko: EF3
  • LG: AE
  • AEG: E30, E13 of C3
  • Zanussi: C3, F3, EF0 of EF3
  • AEG: EF0.

Een foutcode lijkt direct heel ernstig maar wordt vaak veroorzaakt door te veel zeep in de machine en er sop met water op de bodemplaat is gelekt. De machine denkt dan dat er water lekt en stopt. De oplossing is om de stekker uit het stopcontact te halen. Kantel de machine iets achterover zodat het water weg kan lopen. Wacht een dag totdat alles weer droog is en het is opgelost.

Een echte lekkage wordt meestal veroorzaakt door een lekkende afvoerpomp of een defecte slang in de machine.

Mijn wasmachine start niet:
Dit kan veroorzaakt worden door een uitgevallen deurvergrendeling of een onderbroken stroomtoevoer. Kijk met een ander apparaat of er stroom zit op de wandcontactdoos. Controleer of de deur van je wasmachine goed dicht is. Sluit de deur niet dan kan dit veroorzaakt worden door een defecte deurschakelaar of een defecte sluithaak.

Help! Mijn wasmachine schudt heel erg!
Dit noemen we ook wel een onbalans tijdens het centrifugeren. Deze onbalans kan veroorzaakt worden door een overbelading van de machine of door een vervormde trommel. Het kan ook zijn dat de machine niet waterpas staat of dat de schokdempers niet meer goed functioneren.

Foutmelding watertoevoer:

 • Wanneer er een probleem is met de watertoevoer van je wasmachine dan kan dit verschillende foutmeldingen geven. Hieronder de foutmeldingen per merk:
  • Samsung: 4E, E1, E3, OE, E05 of 4C
  • AEG: E10, E11 C1 of F1
  • Miele: F10, F22 of F220
  • Bosch / Siemens: F1 of E05
  • Beko: C1
  • LG: IE
  • Whirlpool: FH Zanussi: C1 of E10

Hoe los ik het probleem met de watertoevoer van mijn wasmachine op?
Controleer of de kraan goed openstaat, er geen verstopping in de slang zit of dat de waterstop aan de slang wel naar behoren werkt. Soms wordt het probleem veroorzaakt door de waterdruk. Dit controleer je door andere kranen in je huis aan of juist uit te zetten en vervolgens de wasmachine weer te starten.

Foutmelding waterafvoer:

 • Een wasmachine heeft naast een watertoevoer natuurlijk ook een waterafvoer. Als er een probleem is met de waterafvoer van je wasmachine dan kan je wasmachine verschillende foutmeldingen geven. Hieronder de foutmeldingen per merk:
  • AEG: EF0, EFO, E20, C2, of F02
  • Samsung: 5E, E2
  • Miele: F11
  • Beko: EF20 of EF1
  • Bosch / Siemens: E6, E18, E36, F03, F18 of E06
  • LG: OE
  • Whirlpool: FP
  • Zanussi: C2 of E20

Hoe los ik het probleem met de waterafvoer van mijn wasmachine op?
De oorzaak van een foutmelding die hoort bij een waterafvoer probleem kan een verstopte afvoer zijn. Controleer de filter van de wasmachine (deze zit achter het klepje aan de voorkant)  en controleer de afvoerpomp op een juiste werking.

Foutmelding motor:

 • Wanneer je wasmachine wel aangaat maar de trommel van je wasmachine niet rond gaat dan kan er een probleem zijn met de motor die de trommel aandrijft. Je wasmachine zal een foutmelding geven. Hieronder de foutmeldingen die horen bij een probleem met je wasmachine motor per merk:
  • Samsung: 3E of 3C
  • LG: LE
  • AEG: C9, CA, E50, E51, E53, E54, E55, E56, E57, E58, E59 of E52
  • Miele: F50
  • Beko: CA
  • Indesit: F02, F05, F06 of F11
  • Bosch / Siemens: F04, F05, F11, F12, F15 of E10
  • Zanussi: C9 of E50

Hoe los ik het probleem met de motor van mijn wasmachine op?
Controleer of de trommel niet te vol zit? Probeer het programma van de wasmachine even zonder was te draaien. Draait de trommel helemaal niet maar hoor je de motor van de wasmachine wel? Dan kan het zijn dat de V-snaar van de wasmachine stuk is. Ook kan het zijn dat de koolborstels van de wasmachinemotor versleten zijn en vernieuwd moeten worden. (Let op, niet iedere wasmachine motor heeft tegenwoordig koolborstels)

In de meeste gevallen kun je deze problemen zelf verhelpen door onderdelen te vervangen, zoals een waterpomp, snaar, koolborstel, verwarmingselement of deurvergrendeling. Bij Fiyo kun je de juiste onderdelen vinden voor de meeste wasmachines van veel verschillende merken en modellen.