Tips om je terras te reinigen en onderhouden

Om je terras er mooi en fris uit te laten zien en dit zo te behouden is het belangrijk om je terras regelmatig schoon te maken en te onderhouden.
De reinigingsmethode die je gebruikt, hangt af van het type materiaal waaruit je terrastegels bestaan.

Wij raden aan om je terras minstens één keer per jaar grondig te reinigen, om te voorkomen dat vuil en vlekken zich ophopen en het terras er verwaarloosd gaat uitzien. Als je ervoor kiest om zonder hoge druk te reinigen, kun je azijn gebruiken als een milieuvriendelijke en effectieve oplossing om vuil en algen te verwijderen. Meng één deel azijn met drie delen water en breng het aan op het terras. Laat het een paar uur inwerken en spoel af met water.

Als je besluit om een hogedrukreiniger te gebruiken, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier gebruikt. Zet het apparaat niet op de hoogste stand om beschadiging van het terras te voorkomen. Houd er rekening mee dat houten terrassen ook met een hogedrukreiniger gereinigd kunnen worden, maar dat je de druk niet te hoog moet zetten en de reiniger niet te dichtbij moet houden om het hout niet te beschadigen.

Bij tuintegels met een coating moet je voorzichtig zijn, omdat de enorme kracht van het water deze tegels kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel om natuursteen terrassen voorzichtig schoon te maken. Voor het reinigen van tuintegels kun je ook gebruik maken van een terrasreiniger van Kärcher, die speciaal is ontworpen voor het reinigen van tegels en gebruik maakt van hogedruk water om vuil en algen te verwijderen.

Na het reinigen is het verstandig om te kijken of er nog reparaties nodig zijn, zoals het vervangen van kapotte tegels of het bijwerken van houten planken, om problemen later in het seizoen te voorkomen. Om het terras te beschermen voor de rest van het seizoen, kan je de tegels of houten planken behandelen met een beschermende sealer waardoor ze beter bestand zijn tegen de weersinvloeden.

Ten slotte is het belangrijk om groene aanslag te voorkomen door het terras zo droog mogelijk te houden, bijvoorbeeld door middel van goede afwatering en zo min mogelijk schaduw. Zo blijft je terras er mooi en schoon uitzien gedurende het hele seizoen.