Stofzuiger zuigmonden: welke zuigmond is geschikt voor jouw vloer en stofzuiger?

Het kiezen van de juiste zuigmond voor je stofzuiger kan een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende soorten zuigmonden beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke soorten vloeren en schoonmaakbehoeften.

Combizuigmond

De combizuigmond is een veelzijdige zuigmond die zowel op gladde vloeren als op tapijten en kleden kan worden gebruikt. Dit maakt de combimond ideaal als je verschillende soorten vloeren in huis hebt. Gebruik de schakelaar om tussen de twee standen te switchen.

Parketborstel

De parketborstel is ontworpen voor gladde vloeren. Als je een laminaat-, stenen- of grindvloer hebt, kies dan voor een parketborstel met nylon haren. Voor parket, marmer of andere vloeren die snel beschadigen, kies je een parketborstel met paardenharen. Paardenharen zijn namelijk zacht voor je vloer en voorkomen beschadiging.

Turbozuigborstel

De turboborstel is bedoeld voor hoogpolig tapijt. Door de sterke zuigkracht gaat de borstel draaien, waardoor haren en vuil uit het tapijt worden geslagen. Let op dat je deze borstel niet gebruikt op gladde vloeren, omdat deze hierdoor beschadigd kunnen raken.

Honden- en kattenhaarborstel

De honden- en kattenhaarborstel is speciaal geschikt voor het verwijderen van haren van je huisdier. Er zit een grote velours strip op, die ervoor zorgt dat haren makkelijker loskomen. Deze borstel is handig voor het schoonmaken van stoffen banken en andere stoffen oppervlakken waar huisdierharen zich gemakkelijk in nestelen.

Verschillende maten zuigmonden

Het is belangrijk om de juiste maat zuigmond te kiezen voor je stofzuiger. Elke fabrikant heeft zijn eigen diameter, maar de meest voorkomende maten zijn 32mm en 35mm. Hieronder vind je een overzicht van de maten per merk:

 • Miele: Altijd 35mm (de parkeerstand is wel type-afhankelijk)
 • Bosch: meestal 35mm maar soms 32mm (let op: sommige modellen hebben een specifieke aansluiting waar geen universele zuigmond op past)
 • Siemens: meestal 35mm maar soms 32mm (let op: sommige modellen hebben een specifieke aansluiting waar geen universele zuigmond op past)
 • Dirt Devil: meestal 35mm
 • Nilfisk: 32mm
 • AEG: 32mm (let op: sommige Aeg-modellen hebben een ovale aansluiting)
 • Electrolux: 32mm (let op: sommige Electrolux-modellen hebben een ovale aansluiting)
 • Philips: 32mm, maar nieuwere stofzuigers hebben soms 35mm
 • Bestron: 32mm
 • Moulinex: 32mm (Let op dit geldt niet voor de elektroborstels)
 • Rowenta: 32mm (Let op dit geldt niet voor de elektroborstels)
 • Dyson: is altijd type en model afhankelijk