Schoonmaken en onderhouden van een espressomachine

Bij regelmatig gebruik kunnen koffieresten, oliën en mineralen zich ophopen in de interne onderdelen van een espressomachine. Interne onderdelen van een espressomachine die hier het meest last van hebben zijn de zetgroep en de leidingen.
Deze ophopingen kunnen de smaak van de koffie beïnvloeden en resulteren in een bittere of vreemde nasmaak. Daarnaast zal je apparaat eerder storingen geven. Door de koffiemachine schoon te maken, behoud je de optimale kwaliteit van de koffie, zorg je ervoor dat elke kop koffie vers en lekker is en kun je langer genieten van een goed werkend apparaat.

Om een espressomachine schoon te maken en te onderhouden, volg je deze stappen:

 1. Dagelijkse reiniging:
  • Verwijder na elk gebruik de koffieprut en spoel de filterhouder af met water.
  • Reinig de stoompijp door er wat stoom doorheen te laten gaan en veeg het daarna af met een vochtige doek.
  • Reinig het lekbakje en de afvalbak om koffieresten en gemorste vloeistoffen te verwijderen.
 2. Wekelijkse reiniging:
  • Reinig de filterdrager, de filterbakjes en de metalen zeefjes grondig met warm water en een zachte borstel. Zorg ervoor dat er geen koffieresten achterblijven.
  • Verwijder de douchekop (het metalen plaatje boven de filterdrager) en reinig het grondig. Gebruik eventueel een naald om eventuele verstoppingen te verwijderen.
 3. Driemaandelijks onderhoud:
  • Controleer de rubberen afdichtingen en pakkingen regelmatig en vervang ze indien nodig. Versleten afdichtingen kunnen lekken veroorzaken. 
  • Controleer de staat van de zetgroep en reinig deze indien nodig. Raadpleeg de handleiding van jouw machine voor specifieke instructies. 
  • Als jouw Espressomachine een waterfilter heeft, volg dan de aanbevolen vervangingsfrequentie volgens de instructies van de fabrikant.

Espressomachine ontkalken:

 • Espressomachines moeten regelmatig worden ontkalkt om kalkaanslag te verwijderen en de levensduur van de machine te verlengen. Raadpleeg de handleiding van jouw specifieke machine voor de aanbevolen ontkalkingsprocedure en de frequentie ervan. Meestal wordt er een ontkalkingsoplossing.
 • Volg de instructies op de ontkalkingsoplossing en voer het ontkalkingsproces uit volgens de aanbevolen procedure.

Het is belangrijk om de handleiding van jouw specifieke espressomachine te raadplegen, omdat de onderhoudsprocedures kunnen variëren afhankelijk van het merk en het model. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten en om schade aan de machine te voorkomen.