In de zomer heeft je koelkast je biertjes, wijn en snacks heerlijk koel gehouden. Maar als de temperatuur daalt en je koelkast in een onverwarmde en niet-geïsoleerde schuur, tuinhuis of garage staat, kan dit weleens het laatste seizoen zijn dat hij meegaat. We helpen je natuurlijk graag met koelkastonderdelen, maar een koelkast die in de kou kapotgaat, is vaak niet meer te redden. In deze blog leggen we uit waarom een koelkast niet bestand is tegen een te koude omgeving en geven we tips voor de beste plaatsing en onderhoud van je koelkast.
Kan een koelkast in de schuur?
Het lijkt misschien praktisch om een koelkast in een schuur of garage te plaatsen, maar dit is meestal geen goed idee. Lage temperaturen in onverwarmde ruimtes kunnen namelijk nadelig zijn voor de werking van je koelkast. Koelkasten zijn ontworpen om optimaal te werken binnen een bepaald temperatuurbereik. Als het te koud wordt, kunnen de koelmiddelen – de gassen die zorgen voor koeling – dikker worden. Hierdoor heeft de motor meer moeite om rond te pompen, waardoor de koelkast harder moet werken, meer energie verbruikt en sneller slijt. In extreme gevallen kan de motor zelfs onherstelbaar beschadigd raken, waardoor je koelkast helemaal stopt met koelen. Aangezien het systeem gesloten is, kun je je koelkast dan helaas niet zelf herstellen.
Kan een koelkast kapotvriezen?
Ja, bij temperaturen onder het vriespunt kunnen bepaalde onderdelen van de koelkast bevriezen, vooral bij modellen die niet geschikt zijn voor koude ruimtes. Bevroren onderdelen kunnen ervoor zorgen dat je koelkast niet meer werkt of zelfs onherstelbaar beschadigd raakt.
Kan een koelkast tegen warmte?
Net zoals een koelkast niet goed functioneert in koude ruimtes, werkt hij ook niet optimaal in een te warme omgeving. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt, moet de koelkast harder werken om de binnentemperatuur koel te houden. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en meer slijtage aan de motor en andere onderdelen. Dit is vooral een probleem in de zomer als je koelkast naast apparaten staat die warmte afgeven, zoals ovens of vaatwassers.
Hoe zie je tot welke temperatuur jouw koelkast geschikt is?
Elke koelkast heeft een klimaatklasse die aangeeft binnen welke temperatuurbereiken hij het best functioneert. Deze klimaatklasse vind je op een label in de koelkast en varieert van SN (Subnormaal, geschikt vanaf 10°C) tot T (Tropisch, geschikt tot 43°C). De meest gangbare klimaatklassen zijn:
- SN (Subnormaal): Geschikt voor temperaturen tussen 10 en 32 graden Celsius
- N (Normaal): Geschikt voor temperaturen tussen 16 en 32 graden Celsius
- ST (Subtropisch): Geschikt voor temperaturen tussen 16 en 38 graden Celsius
- T (Tropisch): Geschikt voor temperaturen tussen 16 en 43 graden Celsius
Controleer altijd de klimaatklasse van je koelkast voordat je deze in een onverwarmde of slecht geventileerde ruimte plaatst. Heeft je koelkast bijvoorbeeld klimaatklasse SN, dan is het geen goed idee om hem te plaatsen in een ruimte waar de temperatuur vaak onder de 10 graden komt.
Tips voor de juiste plaatsing van je koelkast
- Zet je koelkast niet te dicht bij warmtebronnen. Houd afstand van ovens, vaatwassers en direct zonlicht.
- Zorg voor voldoende ventilatie. Een koelkast heeft ruimte rondom nodig om warmte kwijt te kunnen. Plaats hem minstens enkele centimeters van de muur en andere apparaten af.
- Vermijd vochtige ruimtes. Vocht kan ervoor zorgen dat de koelkast sneller roest of dat er problemen ontstaan met de bedrading.
- Stabiliteit is belangrijk. Zet je koelkast op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat hij waterpas staat, zodat de deur goed sluit en er geen koude lucht ontsnapt.
Algemene onderhoudstips voor je koelkast
- Controleer regelmatig de deurrubbers. Door vuil of slijtage kunnen deze minder goed afsluiten, wat energieverlies oplevert. Reinig de rubbers van de koelkast met een vochtige doek en vervang ze indien nodig.
- Ontdooi de vriezer of het vriesvak indien nodig. IJsophoping vermindert de efficiëntie. Ontdooi de vriezer wanneer je merkt dat zich ijs begint op te hopen.
- Maak de achterkant schoon. Stof en vuil op de condensor aan de achterkant van de koelkast kunnen de werking verminderen. Door deze stofvrij te maken, blijft je koelkast efficiënter werken.
- Houd de binnenkant schoon. Een schone koelkast gaat langer mee en voorkomt geurtjes. Maak regelmatig planken, laden en wanden schoon met een sopje.
Wat als je toch een koelkast in een koude ruimte wilt plaatsen?
Als je echt geen andere keuze hebt en de koelkast moet in een schuur of garage staan, kies dan voor een model dat speciaal geschikt is voor gebruik in koude ruimtes. Deze modellen hebben een breder temperatuurbereik en kunnen lagere temperaturen beter aan zonder dat het de levensduur van de koelkast beïnvloedt.
Je kunt ook overwegen de ruimte te isoleren, zodat de temperatuur niet onder de 10 graden daalt. Een andere optie is om de ruimte licht te verwarmen, hoewel dit enigszins tegenstrijdig lijkt: een ruimte verwarmen om je koelkast koel te houden. Toch kan het helpen om de koelkast langer goed te laten werken in een koude omgeving.
TLDR:
Een koelkast werkt het best in een ruimte met een stabiele, gematigde temperatuur. Extreme kou en warmte kunnen de levensduur van je koelkast verkorten en leiden tot een hoger energieverbruik. Door de klimaatklasse van je koelkast te controleren en de tips voor plaatsing en onderhoud op te volgen, voorkom je onnodige slijtage en defecten. Heb je advies nodig of ben je op zoek naar onderdelen om je koelkast goed te onderhouden? Bij Fiyo vind je alles wat je nodig hebt voor het onderhoud van jouw koelkast.