Welke aansluitingen heb je nodig voor een wasmachine?

Voor het aansluiten van een wasmachine heb je een aantal aansluitingen en voorbereidingen nodig om ervoor te zorgen dat de machine veilig en efficiënt werkt. We leggen je stap voor stap uit waar je op moet letten bij het aansluiten van een (nieuwe) wasmachine, of je nu een gloednieuwe machine installeert of een bestaande aansluiting opnieuw gebruikt.

Wat heb je nodig om je wasmachine aan te sluiten?

Voor het installeren van je wasmachine heb je drie basis aansluitingen nodig: een wateraansluiting, een afvoer voor het vuile water en een stopcontact voor stroom.

1. Wateraansluiting: Om de wasmachine van water te voorzien, heb je een waterkraan nodig, vaak voorzien van een schroefkoppeling om de wateraanvoerslang stevig te kunnen vastmaken. De meeste wasmachines gebruiken koud water, dus een koudwateraansluiting volstaat doorgaans. Zorg ervoor dat de aansluiting waterdicht is, omdat zelfs een kleine lekkage op termijn problemen kan veroorzaken.

2. Waterafvoer: De afvoerslang plaats je in een afvoerbuis of sifon op een hoogte van 65 tot 100 cm. Dit helpt om terugstroom van water te voorkomen en zorgt ervoor dat het vuile water snel afgevoerd wordt. Zorg ervoor dat de slang stevig vastzit, zodat er tijdens het centrifugeren geen lekkage of verschuiving ontstaat.

3. Stopcontact: Je hebt een geaard stopcontact nodig voor een veilige stroomvoorziening. Het is belangrijk dat dit stopcontact zich op een veilige afstand van de wateraansluitingen bevindt om kortsluiting te voorkomen. Gebruik geen verlengsnoeren of stekkerdozen, omdat deze vaak niet geschikt zijn voor de stroomsterkte van een wasmachine.

Hoe sluit je een wasmachine aan?

Nu je weet welke aansluitingen je nodig hebt, kun je aan de slag met de installatie. Volg deze stappen voor een vlotte aansluiting:
1. Verwijder de transportbouten: Nieuwe wasmachines zijn meestal uitgerust met transportbouten om de trommel tijdens vervoer te beschermen. Het is belangrijk om deze te verwijderen, want anders kan de trommel beschadigd raken tijdens gebruik. Bewaar de bouten voor eventueel later gebruik. Moest je ze kwijt zijn, dan kun je nieuwe transportbouten bestellen.

 

2. Sluit de wateraanvoerslang aan: Bevestig de slang stevig aan de waterkraan en controleer of alles goed vastzit. Open de kraan om eventuele lekken te controleren.

3. Plaats de afvoerslang in de afvoer: Zorg dat de slang niet te diep in de afvoerbuis steekt, om terugstromend water te voorkomen. Zet de slang stevig vast met een beugel.

4. Sluit de stekker aan: Als laatste stap steek je de stekker in het geaarde stopcontact. Controleer dat er geen vocht bij de stekker of het stopcontact kan komen.

Waterinvoer, waterafvoer en stroomaansluiting. Dit kan per wasmachine verschillen.

Na het aansluiten bij het eerste gebruik

Wanneer je de wasmachine voor de eerste keer aansluit, is het handig om een testwas te draaien zonder wasgoed. Dit verwijdert eventuele reststoffen uit de fabriek. De meeste handleidingen raden aan om bij deze eerste wasbeurt een kleine hoeveelheid wasmiddel toe te voegen om de machine fris te houden voor gebruik.

Tips voor het plaatsen van je wasmachine

  • Waterpas zetten: Zorg dat je wasmachine stabiel en waterpas staat, vooral op harde vloeren. Moderne machines hebben verstelbare pootjes om de hoogte aan te passen. Dit voorkomt trillingen en slijtage aan de machine.
  • Regelmatig controleren: Check de eerste paar weken of er lekken zijn ontstaan rond de aansluitingen en draai indien nodig nog even bij.
  • Vervang de aan- en afvoerslangen regelmatig: Het is raadzaam om de aan- en afvoerslangen van je wasmachine om de paar jaar te controleren en indien nodig te vervangen, om lekken door slijtage te voorkomen.

Door je wasmachine goed aan te sluiten en regelmatig te controleren, zorg je ervoor dat deze veilig en efficiënt blijft werken. Fiyo biedt vervangende onderdelen zoals slangen, koppelstukken en speciale onderdelen voor merken als AEG, Bosch, Siemens en meer. Heb je vragen? Onze klantenservice staat klaar om je te helpen.