Microgolfoven life hacks

Uit de meeste huishoudens is de microgolfoven vrijwel niet meer weg te denken. Toch denken we dat u dit apparaat onvoldoende benut. Hieronder zetten we wat zogenaamde 'life hacks', handige huis-tuin-en-keuken tips, op een rijtje, waar lang niet iedereen van weet. Oftewel: hoe uw microgolfoven uw leven een stuk makkelijker kan maken dan hij al doet!

> Spons desinfecteren in de microgolfoven

Het is niet aan te raden om een spons gewoonweg in uw microgolfoven te verwarmen om de microben te doden. Dit komt omdat de microgolfoven zogenaamde 'dead spots' heeft, waar de straling niet komt. (Dit is ook waarom er een roterende schijf in het apparaat zit!) De juiste methode om een spons te desinfecteren in uw microgolfoven is om deze in een microgolf-veilig bakje te plaatsen, gevuld met water. Als u dit water 4 minuten verwarmt op hoge stand, bereikt het water een dusdanig hoge temperatuur dat de meeste ziektekiemen gedood worden.

Belangrijk! Al het met de microgolfoven verwarmd water is heel gevaarlijk, en ook de spons moet eerst weer goed afkoelen.

> Gekristalliseerde honing weer zacht maken met de microgolfoven

Als honing al een tijdje staat, kristalliseert het uit. Deze suikerkristallen kunt u eenvoudig weer tot lekker smeuiige honing omzetten in uw microgolfoven! Plaats daarvoor de pot, uiteraard zonder deksel, in uw microgolfoven gedurende ongeveer 30 seconden tot 1 minuut op gemiddelde sterkte. U zult zien dat de kristallen weer vloeibaar zijn geworden.

Let op! Doe dit niet als de honing in een plastic fles zit. Plastic bevat giftige stoffen die vrij kunnen komen, en bovendien kan het (zeker met gesloten dop) heel erg fout gaan.

> Postzegel losweken met de microgolfoven

Deze is leuk voor de liefhebbers van filatelie (postzegel verzamelaars). U kunt uw microgolfoven gebruiken om een postzegel op een envelop los te weken! Sprenkel daarvoor enkele druppels water op de postzegel. Plaats de envelop in de microgolfoven en laat deze 20 seconden op gemiddelde sterkte verwarmen. U zult merken dat daarna de postzegel makkelijk loslaat, niet alleen door het stoomeffect van het verwarmde water, maar ook omdat de straling van de microgolfoven bepaalde lijmsoorten verzwakt.

Uien snijden zonder huilen

> Steriliseren van potgrond met de microgolfoven

Als u wat zaad wil planten, is het verstandig om de potgrond die u wilt gebruiken, te steriliseren. Dit voorkomt dat er vervelend ongedierte en onkruid de groei van uw plantje saboteert. Plaats hiertoe ongeveer 400 g potgrond op een plat bord. Verwarm dit in de microgolfoven op hoge stand, gedurende ongeveer 1 minuut 30, of totdat er stoomdampjes vanaf komen.

> Knoflook pellen met de microgolfoven

Een lastig klusje: knoflook pellen. Leg de knoflook 20 seconden op gemiddelde stand in de microgolfoven en u zult zien, de teentjes glijden zo uit het velletje.

> Tomaat ontvellen met de microgolfoven

Plaats de tomaat in de microgolfoven en verwarm deze 30 seconden op gemiddelde stand. Laat de tomaat 2 minuten staan. Het vel zal er daarna moeiteloos afglijden. Deze truc werkt overigens ook bij perziken!

> Uien snijden zonder tranen

Snij de puntjes en onderkant van de ui af en plaats deze gedurende 30 seconden in de microgolfoven op gemiddelde sterkte. U zult merken dat u daarna de ui kunt snijden zonder tranende ogen te krijgen. Nooit meer huilen boven het snijblok!

> Meer sap uit citroen

Een gekoelde citroen of andere citrusvrucht (zoals een limoen) geeft minder sap dan een lichtjes opgewarmde. Plaats daarom de citroen ongeveer 20 seconden in de microgolfoven en u zult merken dat u eenvoudiger en meer sap uit de citroen geperst krijgt!microgolfoven life hack hoaxes

Er zijn ook microgolfoven 'life hacks' in omloop die, simpelweg, niet waar zijn. We hebben er enkele voor u op een rijtje gezet hieronder. Deze 'life hacks' raden wij van Fiyo.be u dus met klem af.

> Snijplank desinfecteren in de microgolfoven

HOAX: De primaire bron van het gerucht dat u een snijplank zou kunnen desinfecteren, lijkt een reeks artikelen tussen 1994 en 1996 te zijn van een voedselwetenschapper en microbioloog aan de University of California. Volgens het advies zou een aantal minuten de snijplank verwarmen (liefst zelfs met water bevochtigd) bijna alle gevaarlijke bacteriën op de snijplank doden.

De waarheid is dat er weinig veiligheidstesten of ander onderzoek gedaan lijkt te zijn naar het effect, maar dat er vooral veel adviezen zijn tegen deze methode. Oudere modellen snijplanken bevatten soms metalen componenten van binnen. Andere modellen worden bijeen gehouden met lijmsoorten die niet tegen de microgolfoven bestendig zijn. De plank kan bovendien vlam vatten of zelfs exploderen, omdat het in essentie een droog object is (iets dat afgeraden wordt in uw microgolfoven te plaatsen).

> Smartphone opladen in de microgolfoven

HOAX: Deze hoax circuleerde in 2014 hardnekkig op internet. Veel mensen trapten erin, met als resultaat een onherstelbaar beschadigde smartphone. Het is absoluut af te raden ooit uw mobiele telefoon, smartphone of willekeurig welk elektronisch apparaat in de microgolfoven te plaatsen. Dit kan ernstige schade aanbrengen aan zowel het apparaat als uw microgolfoven, en kan zelfs giftige gassen veroorzaken. Trap hier niet in!

Geplaatst op: 23-6-2016

Om je beter te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies, daarmee meten we het internetgedrag van onze gebruikers. door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer