Eten bewaren (tips)

Een koelkast is natuurlijk een fantastisch apparaat: in plaats van dat u meerdere keren per dag uw verse eten moet gaan kopen. Uw eten blijft lekker lang smakelijk in de koelkast en melk en andere dranken worden er zelfs heerlijk fris in. Toch gebruiken de meeste eigenaren van koelkasten hun koelkast niet optimaal. We geven u hier enkele bewaartips voor eten. Deze tips zijn deels afkomstig van het Voedingscentrum. Doe er uw voordeel mee dus!

Gebruik van de koelkast

Allereerst zijn dit enkele zaken die u het beste in de gaten houdt:

  • Zet uw koelkast op 4ºC - de optimale bewaartemperatuur voor de meeste voedselproducten is 4 graden celcius. Koelkasten zijn ook optimaal ontwikkeld om deze bewaartemperatuur vast te houden.

  • Bewaar uw eten in bakjes of trommels - Het is misschien vervelend om te doen en het neemt veel ruimte in, maar het is echt beter om (bederfelijk) eten in bewaarbakjes te bewaren. Zo wordt uw eten beschermd tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Simpel gezegd: hoewel de koelkast redelijk hygiënisch van de buitenlucht afgesloten is, bestaat er altijd gevaar van besmetting, ook onderling. Als de bakjes ook geschikt zijn voor de microgolfoven, bereidt u bovendien snel uw eten weer!

  • Bewaar restjes maximaal 2 dagen - Na bereiding is het aan te raden eventuele restjes echt niet langer dan twee dagen in je koelkast te bewaren. Het risico op bederf en schadelijke stoffen wordt daarna te hoog. Tip: schrijf op restjes de bereidingsdatum!

  • Laat maaltijden buiten de koelkast afkoelen - Het is verstandig om de maaltijden eerst buiten de koelkast af te laten koelen. Niet alleen is deze 'natuurlijke' afkoeling beter voor het voedsel, het zorgt ook dat uw koelkast minder hard hoeft te werken. Bovendien kan een warme maaltijd in de koelkast voor bederf bij uw overige voedsel zorgen.

  • Gebruik een versmat - Er bestaat een speciale 'versmat' voor in de groentenlade. Hiermee houdt u uw groenten en fruit langer vers!

  • Groenten en fruit uit tropische landen - Als de groente of het fruit uit een tropisch land komt (bijvoorbeeld tomaat, avocado of paprika) is het onverstandig om deze te bewaren in de koelkast. Deze vruchten zijn uiteraard niet 'gewend' aan de kou! Het is beter om deze in een kelder of in de schuur te bewaren (een koele, donkere plaats) en zeker in het geval van groente is het erg verstandig om ze in de verpakking te laten zitten.

Positie in de koelkast

Verschillend eten kun je beter op verschillende plekken bewaren. U heeft vast eigen koelkast positie voorkeuren ontwikkeld over de jaren heen, maar overweeg gerust eens de volgende adviezen:

  • Rauwe producten - Plaats rauwe producten het liefst onderin de koelkast. Niet in de groentelade(n), maar erboven. De temperatuur van de koelkast is daar het laagst en zo blijft de rauwkost daar het langst vers.

  • Scheiden van bereide producten - Dit is logistiek wellicht wat lastig maar erg belangrijk: scheid altijd de rauwe producten van de bereide maaltijden. Dit is zelfs enorm belangrijk bij vis- en vleesproducten!

  • Niet lang uit de koelkast laten - Moet een product gekoeld bewaard blijven, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten salades of verse vleeswaren? Het is dan verstandig om deze telkens maar kort uit de koelkast te laten en zo snel mogelijk weer terug in de koeling te plaatsen.

  • Groenten niet tegen de achterwand - Groenten bevatten veel vocht. Daarom plaatst u ze best op een zekere afstand van de achterwand. Als ze in direct contact komen met de achterwand, is de kans groot dat ze bevriezen, waardoor voedingsstoffen verloren kunnen gaan.

Natuurlijk is goed onderhoud en reparatie van uw koelkast ook enorm belangrijk. Is er iets met uw koelkast? Dan kunt u bij ons direct alle benodigde koelkast onderdelen bestellen.

Geplaatst op: 23-06-2016

Om je beter te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies, daarmee meten we het internetgedrag van onze gebruikers. door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer