Koelkast onderhoud tips

Afstand tot de muur

Het is altijd verstandig om uw koelkast niet pal tegen de muur te plaatsen. Geef hem een beetje ruimte, een centimeter of tien. Plaats de koelkast niet direct tegen de muur, maar met tien centimeter ruimte tussen de koelkast en de wand. De warmte die aan de achterzijde van de koelkast ontstaat kan dan beter ontsnappen, waardoor de koelkast zelf minder hard hoeft te werken. Ook is dit veel beter voor uw muur!

Niet naast de verwarming

Volgens hetzelfde principe: plaats uw koelkast niet naast uw verwarming. De warmte moet efficiënt kunnen ontsnappen. Naast een verwarming verbruikt de koelkast bovendien meer energie om de inhoud koel te houden.

Warme maaltijden, bevroren maaltijden

Bent u van plan een warm gerecht in uw koelkast te bewaren, laat deze dan eerst afkoelen (op aanrecht of fornuis bijvoorbeeld) u deze in de koelkast plaatst. Dit bespaart veel energie die anders onnodig verspild wordt. Wilt u een diepgevroren maaltijd ontdooien? Plaats deze dan in uw koelkast. Niet alleen ontdooit deze dan gelijkmatiger, wat de kwaliteit van het voedsel ten goede komt: het helpt ook extra uw koelkast koud te houden. Dubbel winst!

Koelkast tijdens vakantie uit

Ha fijn, u mag lekker op vakantie, alleen: wat doet u met de koelkast? Onze tip: haal de koelkast helemaal leeg. Misschien kunt u spullen meenemen op uw vakantie, of ze anders consumeren voor vertrek. Nadat de koelkast leeg is gemaakt, kunt u hem het beste uitschakelen en de deur open laten staan. Geef uw apparaat zo wat 'rust': de koelkast aan laten staan tijdens uw vakantie is onnodig geld verspillen!

Deur altijd goed sluiten

Iets om altijd goed op te letten: sluit de deur van uw koelkast goed. De rubberen sluitranden zorgen ervoor dat de koude lucht niet kan ontsnappen, maar als die niet goed gesloten zijn, dan helpen die natuurlijk ook niet. Als u wilt weten hoeveel het scheelt, plaats dan eens een (digitale) thermometer in de koelkast en laat deze eerst enkele minuten 'wennen'. Open daarna de deur: u zult zien hoe snel de temperatuur stijgt. Sterker nog, het kost een lange tijd voor de temperatuur in de koelkast zich weer herstel heeft. Dit kost veel energie en dat kost u veel geld. Vandaar: altijd de deur goed sluiten!

Nieuwe koelkast?

Als u een nieuwe koelkast gaat aanschaffen, zijn er dingen waar u het beste op let, die u veel geld kunnen besparen. Bovendien zijn die ook beter voor het milieu. Zo kiest u het beste voor een koelkast A++ label. Neemt u koel-vries-combinatie, dan zult u nog meer geld besparen.

Geplaatst op: 23-6-2016

Om je beter te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies, daarmee meten we het internetgedrag van onze gebruikers. door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer