Sproeiarm vervangen

De sproeiarm in uw vaatwasser

Misschien weet u dit niet, maar de sproeiarm in uw vaatwasser is cruciaal voor het meest effectieve was effect. Door dit ronddraaiende onderdeel wordt het wassende vaatwasser water efficiënt in alle hoeken van uw vaat gespoten en wordt dus het meeste vuil van uw bestek, borden en pannen gewassen.

Hoe werkt de sproeiarm?

De sproeiarm van uw vaatwasser is een waterverdelend onderdeel dat zich onderin uw vaatwasser bevindt. Via de aansluiting waarop uw sproeiarm is aangesloten, wordt water de vaatwasser in gepompt. De sproeiarm is op een waterdichte wijze aangesloten op deze watertoevoer, zodat het water enkel via de sproeigaten naar buiten kan ontsnappen. Daar wordt het onder een schuine hoek door de sproeigaten geperst. Dit zorgt er niet alleen voor dat het water alle hoeken van uw afwasmachine bereikt, maar bovendien dat de sproeiarm rondgedraaid wordt door de kracht van het rondspuitende water. Hierdoor wordt het afwaswater zo effectief mogelijk rondgesproeid en wordt uw vaat grondig gewassen.

Wanneer moet je de sproeiarm vervangen?

Dit effectieve sproeisysteem heeft hetzelfde meest voorkomende probleem dat andere sproeisystemen ook kunnen krijgen: het kan verstopt raken, bijvoorbeeld met restjes papier, plastic of ander vuil. U zult dat vrij eenvoudig merken, want als de sproeiarm niet goed functioneert, zal uw vaat ook niet goed gereinigd worden. In veel gevallen kunt u zelf dit nog wel oplossen door de openingen van de sproeiarm met een klein object als een paperclip schoon te maken. Werkt dit niet, dan kan het raadzaam zijn om de sproeiarm te vervangen. Er kan immers ook kalkaanslag binnenin opgehoopt zijn of teveel vuil in gekomen zijn. Een sproeiarm is een relatief goedkoop onderdeel, dus vervangen is geen dure ingreep.

Sproeiarm vervangen

Dit cruciale onderdeel van uw vaatwasser is onmisbaar, maar verrassend eenvoudig te vervangen. Zoals u in bovenstaand filmpje kon zien, vervangt u de sproeiarm van uw vaatwasser in drie supereenvoudige stappen. Een kind kan de (vaat)was doen!

 

 

  1. Draai de sproeiarm los door de waterdichte bevestigingsmoer tegen de klokrichting in los te maken.

  2. Verwijder de oude sproeiarm.

  3. Draai de nieuwe sproeiarm vast door de waterdichte bevestigingsmoer met de klok mee vast te zetten.

  4. Sommige modellen hebben een sproeiarm met een kliksysteem, die zijn natuurlijk nog iets eenvoudiger te vervangen.

Tips om een defect aan de sproeiarm te voorkomen:

  • Stapel uw vaat goed in de vaatwasser, met veel ruimte, en niet stapelen. Hoe beter het water van de vaatwasser zijn werk kan doen, hoe kleiner de kans dat de sproeiarm verstopt raakt met vuil.

  • De druk van de sproeiarm kan vaak verhoogd worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding. In de handleiding staat ook hoe u de sproeiarmen kunt reinigen.

  • Reinig uw vaatwasmachine regelmatig om verharding van eventueel vuil in de sproeiarm tegen te gaan. Wij persoonlijk raden het gebruik aan van HG Onderhoudsmonteur machinereiniger

U kunt bij ons direct uw benodigde vervangende vaatwasser sproeiarm bestellen.

Geplaatst op: 23-6-2016

Om je beter te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies, daarmee meten we het internetgedrag van onze gebruikers. door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer